Novinky, zprávy

XIII Lukáše Dvořáka

XIII Lukáš Dvořák fotografie kniha Leica galleryNadcházející podzim si zaslouží trochu zpomalit, zasnít se, zahřát… Tohle vše vám může nabídnout výstava fotografa Lukáše Dvořáka s názvem “XIII”.

Stejně tak se jmenuje i kniha jeho černobílých fotografií plných života, promyšlených detailů a žen, kterou si můžete zakoupit na našem eshopu. Výstavu si můžete prohlédnout až do 19.11.2023 v prostorách Leica Gallery v Praze a knihu zakoupit v distribuci.

30. června začíná výstava Antonína Kratochvíla blízko Zlína - Napajedla

Výstava Omakžiky Antonín KratochvílVýstava Antonína Kratochvíla s názvem Okamžiky bude zahájena 30. června v Muzeu Napajedla. 30. června bude probíhat také od 18 hodin vernisáž a výstava potrvá do 14. září 2022.

Více informací najdete na muzeijní stránce.

Rozstřelený objektiv na zápase baseballu

Rozstřelený objektiv na zápase baseballuVšudypřítomní fotografové a kameramani se na sportovních kláních musí potýkat s mnohými nástrahami: počasím, světlem, technickou, ale také s rizikem úrazu nebo poškození techniky. To platí o to více, kdy se postavíte za hráče, proti kterému letí baseballový míček.

Můj otec Antonín Kratochvíl, film a výstava

Těsně po smyšlené koronavirové krizi jsem opustit stěny svého domu a vyrazil do kina na více než komorní promítání nového filmu Můj otec Antonín Kratochvíl pro média. Čeští producenti v něm poskytli zpovědnici válečnému fotografovi Antonínovi Kratochvílovi, a na první pohled překvapivě, dost prostoru také jeho synovi Michaelovi.

Josef Chuchma vystavuje v Leica Gallery černobílá 70. léta

Josef Chuchma vystavuje v Leica Gallery černobílá 70. létaJestli vám chybí dokumentární fotografie, jestli máte rádi černobílou fotografii a chcete se vrátit 40 let zpět do doby prvomájových průvodů nebo máničkovských fesťáků, běžte do Leica Gallery na Josefa Chuchmu. Černobílé fotky vás uhranou svou autentičností - ikdyž buďme rádi, že je to pryč.

Olympus vystavuje fotografie ambasadorů v Czech Photo Center

Výstava fotografií Olympus ambasadorůDo 13. ledna 2019 si můžete v Czech Photo Center prohlédnout fotografie ambasadorů značky OLYMPUS z celého světa. 25 fotografů vystavuje přes 100 fotografií z různých fotografických disciplín. K vidění jsou reportáže, sportovní fotografie, portrét a příroda. Nejvíce ale mohou návštěvníka zaujmout spíše inscenované noční fotografie dronu nebo studiová alba instagramového blogera Stanislava Puchkovského, známého spíše jako pod nickem Sean Archer. Je bezpochyby největší hvězdou výstavy.

Kdybyste měli jít letos na jedinou fotografickou výstavu, Koudelka je ta správná volba

Josef Koudelka výstava 2018 Uměleckoprůmyslové museum v Praze21. března 2018 uspořádalo Uměleckoprůmyslové museum v Praze vernisáž při příležitosti zahájení výstavy světového fotografa Josefa koudelky. O světovém významu tohoto “pana fotografa” bylo napsáno a publikováno nespočet článků a materiálu, každopádně pro českou veřejnost - a zejména tu fotografickou - se otevřela jedinečná možnost vidět na jednom místě bohatý a rozsáhlý soubor černobílých fotografií. Kdo by váhal byť jedinou sekundu, dělá chybu. Tohle musíte vidět.

Manfrotto bude dovážet na český a slovenský trh EKG21

Nová distribuce produktů Manfrotto EKG21

Dlouhé roky dovážela na český trh Manfrotto společnost HAMA, nově přejde tato značka - a spousta dalších - pod křídla společnosti EKG21, která je dceřinou společností EKG z Hradce Králové. Nabízím krátký článek o distribučním trhu v ČR a Slovensku. Ke změně distributora značky Manfrotto se schylovalo asi dlouho, protože skupina VitecGroup Italia vlastnila značky Gitzo a Manfrotto (a obrovskou spoustu dalších).

Pojďte na návštěvu továrny Fujifilm v Japonsku

Montáž fotoaparátu Fujifilm XT-2100% čistota a bezprašnost. Zcela očekávané parametry moderní továrny na objektivy pro filmové kamery a fotoaparáty XT-2 společnosti FujiFilm. Pojďte si společně projít toto špičkové pracoviště v Japonsku.

Proč odchází fotografové od Canonu? Chybí mu nové technologie

Proč přechází na SONY a NIkon z CanonuInovace společnosti Canon zaostávají za konkurencí. Tento trend jsem komentoval ve svém článku zde na Canonklubu.cz. Ukazuje se, že poslední modely fotoaparátů EOS 5D Mark IV a EOS 6D Mark II, neuspokojily očekávání mnoha fotografů. To se zcela zákonitě projevuje v odchodu fotografů od Canonu k jiným značkám. Nejbližší konkurent je sice Nikon, ale nezapomínejme na další nové hráče, zejména SONY, a také OLYMPUS a Fujifilm.

TAMRON v USA zavádí Tamron VIP Club

Tamron VIP ClubTamron VIP Club má pro Američany zajímavou nabídku. Pokud používáte více objektivů TAMRON, můžete se přihlásit do Tamron VIP Clubu a získat výhody, třeba slevy na dopravu, slevy na nákup dalších objektivů TAMRON apod. U nás se zatím nic takového nechystá.

Šéf Canonu přiznal, že společnost ztrácí tempo v inovacích

Taková ta bitva mezi fotografy, která značka vlastně vyrábí nejlepší fotoaparáty, bude přetrvávat ať už v humorné podobě nebo zcela vážně dalších 50 let. Ale my zcela vážně můžeme zhodnotit, jak se jedná z klíčových společností na trhu fotoaparátů profiluje na trhu.

Prodejce fototechniky AARON je v insolvenčím řízení. Co dělat se zárukami?

Prodejce fototechniky AARONZnámý prodejce fotografické techniky AARON sídlící v centru Prahy je v insolvenčním řízení, o které požádal sám obchodník. Jaké to může mít důsledky pro fotografy zákazníky?

Sudkův současník Jaromír Funke vystavuje v Leica Gallery v Praze

Výstava fotografa Jaromíra Funke, kurátorem je Vladimír Birgus, výstavní síň Leica Gallery PrahaJaromír Funke vystavuje v Leica Gallery a stojí za to se tam podívat. Jeho abstraktní fotografie můžete vidět úplně poprvé.Výstava vznikla za podpory dcery Jaromíra Funkeho za kurátorství Vladimíra Birguse.

 

Nový objektiv Fujinon XF 23 mm f/2 R WR

Objektiv FUJIFILM Fujinon FX 23 mm f/2 R WR na fotoaparátu X-PRO2Společnost Fujifilm představila další pevný objektiv pro řadu fotoaparátů Fujifilm X-Pro2. Nový objektiv s hmotností pouhých 180 g nabízí autofokus, dobrou ochranu proti vlhkosti, prachu a nízkým teplotám. Po přepočtu na fotoaparátech Fujifilm X je ohnisková vzdálenost 35 mm.

Prodeje kompaktních fotoaparátů padají; slevy na dohled?

Když se před několika lety objevila první varovná čísla z analytických firem o poklesu prodejů fotoaparátů (všech), bylo zcela zřejmé, že pokud výrobci rychle nezareagují, jejich propad se bude dále prohlubovat. Nestalo se a kategorie kompaktních fotoaparátů je pod drtivým tlakem Apple iPhone a Samsung S7...

Fotograf Karel Cudlín: černobílý výlet do minulosti, výstava v Praze

Fotografické výstava Karla Cudlína v Praze v galerii Václava Špály 2016Výstava Karla Cudlína na Národní v Galerii Václava Špály bude otevřena ještě do 28. srpna. Kdo jste na ní ještě nebyl, určitě běžte, kdo jste byl, běžte znova. Stojí to za to a stojí za to jeho černobílou fotografii studovat a vidět. 

Recenze: stativ GIOTTOS MT 8281 a kulová hlava MANFROTTO MH055

Postavit sestavu vhodného stativu a hlavy není nutně záležitostí jedné značky. Díky jednotné matici 3/8 šroubu můžete podobně vybavenou hlavu použít na libovolném stativu. A tak se otevírá možnost sestavit z kombinace dvou výrobců jednu sestavu a využít tak například sezónních akcí. V tomto článku najdete recenzi stativu  GIOTTOS MT 8281 a kulové hlavy MANFROTTO MH055 s destičkou Q5.

Trabantem do posledního dechu, podívaná i pro fotografy

Dan Přibáň Trabantem do posledního dechuPrvní dvě zdokumentované cesty Dana Přibáně po světě "Trabantem napříš Afrikou" a "Trabantem napříč jižní Amerikou" u nás vzbudily oprávněně významný ohlas. A bylo to nejvíce projevenou odvahou, odhodláním a v neposlední řadě očekáváním, zda symboly socialistické NDR - Trabanty - vůbec dojedou. Poslední Přibáňova cesta: "Trabantem do posledního dechu" se už liší. Je o lidském příběhu, je lépe zpracovaná, a kupodivu stále neokoukaná.

Čínská firma představila objektiv Laowa 105 mm f/2 STF se 14 lamelami clony

Říkám to pořád, Asie nás jednou převálcuje. Zde jsou informace o zcela neznámém výrobci objektivů. Podle názvu Laowa STF 105 mm f/2 STF si každý udělá názor, o jaký objektiv se jedná. Portrétní 100mm objektiv s manuální ostřením (jako SAMYANG, který jsme recenzovali třeba pro Canon na Canonklub.cz), světelností f/2 a zamřením na kvalitu pozadí mimo hloubku ostrosti. V článku jsou ukázkové fotografie.

Jak se vyrábí FUJIFILM X-T10, video

Video, jak se vyrábí FUJIFILM XT-10 pohled do továrny

Nahlédněte do továrny, jak se vyrábí FUJIFILM XT-10. Tento robustní fotoaprát může použít závěrku a 1/32000 sekundy, má 16 megapixelový čip a rychlost snímání 8 snímků za sekundu.
 
 
 

Pirelli kalendář 2016 nafotila letos Annie Leibovitz úplně naruby

Robert Scoble from Half Moon Bay, USA - Annie Leibovitz at her SF exhibitionOd roku 1964 existuje tradice a výzva nejlepším fotografům: firma Pirelli najme nejlepšího z nich v daném roce a ten pro ni nafotí prestižní kalendář na další rok. Letos si Pirelli vybrala známou a exkluzivní Annie Leibovitz. Ovšem výsledek vzbudil rozruch, protože nový kalendář roku 2016 naprosto vybočuje z tradice.

Ukradená profi Canon výbava, pomozte ji najít - EOS 5D MK II, 70-200, 135 f/2, AppleBook...

Ukradená výbava Canon EOS 5D Mk II, EF 70-200Vážení členové CanonKlubu. Někdy nejsou zprávy dobré. Jednomu našemu Canonistovi ukradli profi fotovýbavu. Buďte obezřetní k *ultra* lákavým nabídkám na fotobazarech. U nás na fotobazaru to nehrozí, tady si to ohlídáme. V článku seznam a sériová čísla! Sdílejte.

Jak zapnout skrytou funkci DEHAZE v Adobe Lightroom

video návod dehaze Adobe LightroomAdobe podivně zvýhodňuje cloudové aplikace. A teď už zcela otevřeně. Dokázal to nález internetových uživatelů, kteří objevili, že funkce DEHAZE (odstranění zamlžení fotografie) je skutečně ve všech verzích Adobe Lightroom 6.1 a CC zabudována. Rozdíl je jen v tom, že verze 6.1 (tedy neklaudová) nemá funkci DEHAZE “vytaženu” do menu modulu DEVELOP. Zde je podrobný návod a instruktážní video, jak si DEHAZE zprovoznit.

Tokina AT-X 11-20mm f/2.8 PRO DX je dostupná už v USA

Tokina AT-X 11-20 f/2.8 PRO DXLoni představená Tokina AT-X 11-20mm f/2.8 PRO DX je nyní už dostupná na předobjednávky v USA. Bohužel se už díky špatnému kurzu a jen roční záruce moc nevyplatí objednávat v USA, ale když si počkáte na dostupnost na českém trhu, může tento širokáč potěšit, hlavně cenou.

Kalibrace monitoru EIZO pro fotografy, postup

Kalibrace fotografického monitoru EIZONa sklonku loňského roku jsem recenzoval nový monitor EIZO CS240. Po recenzi jsem si chtěl ověřit, jak složitá je pro obyčejného fotografa kalibrace a profilování sondou (colorimetrem) i1DisplayPro. Monitor jsem si tedy půjčil znovu a v článku se pokusil popsat, jak taková kalibrace vypadá. A světe div se, jde to.

FUJIFILM - konečně světelný zoom FUJINON XF 50-140 mm F2.8 R LM OIS WR

Společnost FUJIFILM oznámila, že v listopadu uvede na trh standardní teleobjektiv typu zoom se světelností 2.8. Objektivy ekvivalentu 70-200 mm na trhu citelně chybí a očekáváme, že také i u ostatních výrobců jako je OLYMPUS nebo PANASONIC se objeví podobné modely. Konečně se tedy od FUJIFILM dočkáme FUJINON XF 50-140 mm F2.8 R LM OIS WR.

Recenze Corel PaintShop Pro X7 z pohledu fotografa, srovnání s Photoshopem

Corel PaintShop Pro X7 V této recenzi budeme hodnotit 17. verzi populárního obrazového editoru Corel PaintShop Pro z pohledu fotografa. V minulosti se jednalo o poměrně úspěšnou a kvalitní aplikaci, která dokázala v mnohém konkurovat profesionálnímu Adobe Photoshopu, a to jak nabídkou funkcí, tak zejména cenou, která byla oproti Photoshopu desetinová.

FUJIFILM představila vylepšené tělo FUJIFILM X-T1 Graphite Silver Edition

Fotoaparát novinka FUJIFILM X-T1 Graphite Silver Edition

Se závěrkou o rychlosti 1/32000 sekundy, stříbrným designem a dalšími vlastnostmi chce FUJIFILM vylepšit svůj stávající model X-T1 (zatím byl pouze v černé verzi). FUJIFILM X-T1 Graphite Silver Edition ovšem nebudete moci koupit zítra, ale až někdy v prosinci.

Hodí se projektor EPSON EB-X18 pro fotografy? Test a recenze.

projektor EPSON EB-X18EPSON EB-X18 jsem vyzkoušel na fotografie, na video a na prezentace. Nejraději jej budete mít ve všech těchto kategoriích, pokud vám ale nezáleží na hmotnosti, hluku a požadujete super kvalitu promítání, musíte si vybrat jiný model, ovšem za více peněz.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.