Nové fotoprodukty

Odhalena roadmapa výrobce blesků Godox

Blesk Godox AD1200ProSpolečnosti Godox unikly informace o připravovaných novinkách z oblasti fotografických blesků. Dřívější modely o výkonu 200, 400 a 600 Ws budou nyní doplněny o výkony 300 a 1200 Ws.

Těžká doba, ale správná doba nakupovat fotografické knihy, slevy až 70-90 procent

Fotografické knihy ve slevě koronakrizeZapřísáhnul jsem se, že už nebudu po tolika stěhováních s desítkami bananových krabic plných knih kupovat papírové knihy. Slib jsem dodržoval pět šest let, docela úspěšně. Teď - v tuto dobu v době karantény - jsem jej porušil, je totiž ideální doba nakupovat fotografické papírové knihy, protože vydavatelé masivně zlevňují tituly i 10 let staré, ale přesto cenné. A kromě toho, že pomůžete sobě, pomůžete také jim, a to se cení.

Kdybyste měli jít letos na jedinou fotografickou výstavu, Koudelka je ta správná volba

Josef Koudelka výstava 2018 Uměleckoprůmyslové museum v Praze21. března 2018 uspořádalo Uměleckoprůmyslové museum v Praze vernisáž při příležitosti zahájení výstavy světového fotografa Josefa koudelky. O světovém významu tohoto “pana fotografa” bylo napsáno a publikováno nespočet článků a materiálu, každopádně pro českou veřejnost - a zejména tu fotografickou - se otevřela jedinečná možnost vidět na jednom místě bohatý a rozsáhlý soubor černobílých fotografií. Kdo by váhal byť jedinou sekundu, dělá chybu. Tohle musíte vidět.

Manfrotto bude dovážet na český a slovenský trh EKG21

Nová distribuce produktů Manfrotto EKG21

Dlouhé roky dovážela na český trh Manfrotto společnost HAMA, nově přejde tato značka - a spousta dalších - pod křídla společnosti EKG21, která je dceřinou společností EKG z Hradce Králové. Nabízím krátký článek o distribučním trhu v ČR a Slovensku. Ke změně distributora značky Manfrotto se schylovalo asi dlouho, protože skupina VitecGroup Italia vlastnila značky Gitzo a Manfrotto (a obrovskou spoustu dalších).

Pojďte na návštěvu továrny Fujifilm v Japonsku

Montáž fotoaparátu Fujifilm XT-2100% čistota a bezprašnost. Zcela očekávané parametry moderní továrny na objektivy pro filmové kamery a fotoaparáty XT-2 společnosti FujiFilm. Pojďte si společně projít toto špičkové pracoviště v Japonsku.

Proč odchází fotografové od Canonu? Chybí mu nové technologie

Proč přechází na SONY a NIkon z CanonuInovace společnosti Canon zaostávají za konkurencí. Tento trend jsem komentoval ve svém článku zde na Canonklubu.cz. Ukazuje se, že poslední modely fotoaparátů EOS 5D Mark IV a EOS 6D Mark II, neuspokojily očekávání mnoha fotografů. To se zcela zákonitě projevuje v odchodu fotografů od Canonu k jiným značkám. Nejbližší konkurent je sice Nikon, ale nezapomínejme na další nové hráče, zejména SONY, a také OLYMPUS a Fujifilm.

TAMRON v USA zavádí Tamron VIP Club

Tamron VIP ClubTamron VIP Club má pro Američany zajímavou nabídku. Pokud používáte více objektivů TAMRON, můžete se přihlásit do Tamron VIP Clubu a získat výhody, třeba slevy na dopravu, slevy na nákup dalších objektivů TAMRON apod. U nás se zatím nic takového nechystá.

Šéf Canonu přiznal, že společnost ztrácí tempo v inovacích

Taková ta bitva mezi fotografy, která značka vlastně vyrábí nejlepší fotoaparáty, bude přetrvávat ať už v humorné podobě nebo zcela vážně dalších 50 let. Ale my zcela vážně můžeme zhodnotit, jak se jedná z klíčových společností na trhu fotoaparátů profiluje na trhu.

Nový objektiv Fujinon XF 23 mm f/2 R WR

Objektiv FUJIFILM Fujinon FX 23 mm f/2 R WR na fotoaparátu X-PRO2Společnost Fujifilm představila další pevný objektiv pro řadu fotoaparátů Fujifilm X-Pro2. Nový objektiv s hmotností pouhých 180 g nabízí autofokus, dobrou ochranu proti vlhkosti, prachu a nízkým teplotám. Po přepočtu na fotoaparátech Fujifilm X je ohnisková vzdálenost 35 mm.

Recenze: stativ GIOTTOS MT 8281 a kulová hlava MANFROTTO MH055

Postavit sestavu vhodného stativu a hlavy není nutně záležitostí jedné značky. Díky jednotné matici 3/8 šroubu můžete podobně vybavenou hlavu použít na libovolném stativu. A tak se otevírá možnost sestavit z kombinace dvou výrobců jednu sestavu a využít tak například sezónních akcí. V tomto článku najdete recenzi stativu  GIOTTOS MT 8281 a kulové hlavy MANFROTTO MH055 s destičkou Q5.

Kinofilmy neskončily, fotograf vyrábí vlastní negativní JCH StreetPan 400

negativní černobílý film JCH StreetPan 400Je zřejmé, že tento článek netrhne rekordy ve čtenosti, ale přesto jej chci s ohledem na to, že mi tady na stole leží čtyři staré filmové zrcadlovky, publikovat. Třeba se někomu černobílá negativní čtyřstovka může hodit. Jeden fotograf začal vyrábět svůj vlastní film.

Čínská firma představila objektiv Laowa 105 mm f/2 STF se 14 lamelami clony

Říkám to pořád, Asie nás jednou převálcuje. Zde jsou informace o zcela neznámém výrobci objektivů. Podle názvu Laowa STF 105 mm f/2 STF si každý udělá názor, o jaký objektiv se jedná. Portrétní 100mm objektiv s manuální ostřením (jako SAMYANG, který jsme recenzovali třeba pro Canon na Canonklub.cz), světelností f/2 a zamřením na kvalitu pozadí mimo hloubku ostrosti. V článku jsou ukázkové fotografie.

Metz mecablitz 44 AF-2 digital nově s diodou a HSS

Systémový blesk Metz mecablitz 44 AF-2Vypadá to, že 75 let stará německá firma Metz se dostala z nejhorší šlamastiky a insolvence, a bude pokračovat ve vývoji a výrobě. Od konce roku 2014 jsme nemohli zaznamenat žádné významné produkty, teprve nedávno se objevila nová verze střední řady systémových blesků Metz 44 AF-2.

Jak zapnout skrytou funkci DEHAZE v Adobe Lightroom

video návod dehaze Adobe LightroomAdobe podivně zvýhodňuje cloudové aplikace. A teď už zcela otevřeně. Dokázal to nález internetových uživatelů, kteří objevili, že funkce DEHAZE (odstranění zamlžení fotografie) je skutečně ve všech verzích Adobe Lightroom 6.1 a CC zabudována. Rozdíl je jen v tom, že verze 6.1 (tedy neklaudová) nemá funkci DEHAZE “vytaženu” do menu modulu DEVELOP. Zde je podrobný návod a instruktážní video, jak si DEHAZE zprovoznit.

Novinky v Lightroom CC, příklon ke klaudu a vyšší cena

Adobe Lightroom CC a Adobe Lightroom 6O nové verzi Adobe Lightroom se spekulovalo opravdu dlouho a minimálně rok se mluvilo o tom, že "spadne" do Cloudu, jako ostatní aplikace. Podle dostupných informací existují nyní dvě verze Lightroom CC pro klaud a samostatná aplikace Lightroom 6. Co je v této verzi nového?

Tokina AT-X 11-20mm f/2.8 PRO DX je dostupná už v USA

Tokina AT-X 11-20 f/2.8 PRO DXLoni představená Tokina AT-X 11-20mm f/2.8 PRO DX je nyní už dostupná na předobjednávky v USA. Bohužel se už díky špatnému kurzu a jen roční záruce moc nevyplatí objednávat v USA, ale když si počkáte na dostupnost na českém trhu, může tento širokáč potěšit, hlavně cenou.

Kalibrace monitoru EIZO pro fotografy, postup

Kalibrace fotografického monitoru EIZONa sklonku loňského roku jsem recenzoval nový monitor EIZO CS240. Po recenzi jsem si chtěl ověřit, jak složitá je pro obyčejného fotografa kalibrace a profilování sondou (colorimetrem) i1DisplayPro. Monitor jsem si tedy půjčil znovu a v článku se pokusil popsat, jak taková kalibrace vypadá. A světe div se, jde to.

FUJIFILM - konečně světelný zoom FUJINON XF 50-140 mm F2.8 R LM OIS WR

Společnost FUJIFILM oznámila, že v listopadu uvede na trh standardní teleobjektiv typu zoom se světelností 2.8. Objektivy ekvivalentu 70-200 mm na trhu citelně chybí a očekáváme, že také i u ostatních výrobců jako je OLYMPUS nebo PANASONIC se objeví podobné modely. Konečně se tedy od FUJIFILM dočkáme FUJINON XF 50-140 mm F2.8 R LM OIS WR.

Recenze Corel PaintShop Pro X7 z pohledu fotografa, srovnání s Photoshopem

Corel PaintShop Pro X7 V této recenzi budeme hodnotit 17. verzi populárního obrazového editoru Corel PaintShop Pro z pohledu fotografa. V minulosti se jednalo o poměrně úspěšnou a kvalitní aplikaci, která dokázala v mnohém konkurovat profesionálnímu Adobe Photoshopu, a to jak nabídkou funkcí, tak zejména cenou, která byla oproti Photoshopu desetinová.

FUJIFILM představila vylepšené tělo FUJIFILM X-T1 Graphite Silver Edition

Fotoaparát novinka FUJIFILM X-T1 Graphite Silver Edition

Se závěrkou o rychlosti 1/32000 sekundy, stříbrným designem a dalšími vlastnostmi chce FUJIFILM vylepšit svůj stávající model X-T1 (zatím byl pouze v černé verzi). FUJIFILM X-T1 Graphite Silver Edition ovšem nebudete moci koupit zítra, ale až někdy v prosinci.

Hodí se projektor EPSON EB-X18 pro fotografy? Test a recenze.

projektor EPSON EB-X18EPSON EB-X18 jsem vyzkoušel na fotografie, na video a na prezentace. Nejraději jej budete mít ve všech těchto kategoriích, pokud vám ale nezáleží na hmotnosti, hluku a požadujete super kvalitu promítání, musíte si vybrat jiný model, ovšem za více peněz.

Recenze a test outdoorové kamery SONY HDR-AS30V

recenze a test SONY HDR-AS30VJe snadné napsat recenzi na zábavnou hračku. Pak se ale někdy stává, že je těžké najít důvod, proč za tu hračku doporučit utratit do šesti tisíc korun: “Vždyť je to hračka”. Takových věcí jako jsou malé kamerky se prodává na desítky miliónů měsíčně, a GoPro pro ně vytvořilo nový trh. Stojí skutečně za to mít SONY HDR-AS30V?

FUJIFILM spustila akci: kup si nějaký XF objektiv a XC50-230 dostaneš zdarma

FUJI XF 27 mmDo 31. července můžete v Česku u oficiálních prodejců získat objektiv FUJI XC50-230mm zdarma, pokud si kupujete nějterý z řady FUJI XF nebo základní set FUJI X-E1 v kombinaci s objektivem FUJI XF18-55mm.

EIZO ColorEdge CG277 a CX271 - nové monitory pro fotografy s kalibrací

EIZO COlorEdge CG277 a CX271EIZO představilo monitory CG277 a CX271 s širokým barevným gamutem a možností kalibrace vhodné pro zpracování fotografií. Oba modely se liší od předchozích zejména pasivním chlazením a podsvícením pomocí LED.

Příloha: 

Proč zatím nechci bezzrcadlovku jako hlavní fotoaparát

EOS 1D X a OMD OLYMPUSVlna nadšení, výkřiků na sociálních sítích, jásotu v davu a na foto setkáních se line fotografickým světem. Zaplavuje všechny kouty, kam se podíváte. “Bezzrcadlovky jsou to, co jsme hledali tolik let”, tvrdí někteří. Já ten pocit zatím nesdílím, možná proto, že jsem jich 15 držel v ruce.

Lightroom na iPAD, instalace zdarma, Camera RAW a proč používat DNG

Adobe Lightroom mobileKrátká a rychlá informace: Adobe Lightroom má novou verzi 5.4, upravovat fotografie můžete také na tabletu iPAD, existuje nová verze Camera RAW 8.4 a nová verze DNG Converter 8.4.

FUJIFILM X-M1 kompletní recenze + objektiv FUJINON XC 16-50mm 3.5-5.6 OIS

FUJIFILM X-M1 recenze a testFujifilmclub.cz měl možnost otestovat a vyzkoušet fotoaparát Fujifilm X-M1. Je to menší kolega X-Pro1 a loni uvedené X-E1. A má s nimi hodně společného: +-velikost těla, stejné rozlišení a velikost čipu, podobnou konstrukci (X-E1), rychlosti snímání, autofokus, bajonet, atd. Proč si vybrat právě X-M1 a v čem by vás mohl zaujmout?

Tento obsah je přístupný pouze registrovaným fotografům. Registrujte se na tomto místě - je to zdarma. Váš účet si vytvoříte v našem centrálním klubu FOCUSCLUB.CZ a pak jej můžete používat na všech našich fotoklubech, jejichž seznam najdete v horní černé liště.

Samyang 12 mm někoho nadchne, někoho ne, záleží ale na rozpočtu

Samyang 12 mm Tak se snad začnou na jaře častěji objevovat nové objektivy pro všechny ty bezzrcadlové systémy. A viditelně se toho zatím chopili jen ti menší výrobci. Kdo máte tedy nějaký ten Canon EOS M, Fujifilm X, Samsung NX, Sony E anebo 4/3systém Olympusu, máte zde od Samyangu nabídku objektivu 12 mm 1:2.0 NCS CS s plně manuálním ovládáním a 36měsíční zárukou.

Zajímavý pevný objektiv s širokým úhlem záběru Samyang 10mm f/2.8 ED AS NCS CS

Samyang 10mm f/2.8 ED AS NCS CSJe libo širokáč se světelností f/2.8? Samyang 10mm f/2.8 by jím mohl být. Má být k dispozici začátkem příštího roku a stát 13 000 korun, verze pro Nikon bude stát o trošku více. Produkty korejské Samyang  jsou proslulé rozumnou cenou i kvalitou a manuálním ovládáním clony. Připravili jsme všechny informace o této novince.

Fotografové mají klaud: Photoshop CC a Adobe Lightroom - za 316 korun

Photoshop CCSpousta fotografů hořekuje, že cena Photoshopu v balíku Creative Cloud je vysoká. Ona je vysoká, co si budeme nalhávat, protože našinec nedosáhne na západní nebo americké ceny. Adobe má pro fotografy alespoň malou záplatu, můžete mít Photoshop CC a Lightroom za 316 korun měsíčně... To zní dobře.

Fotobazar se zobrazí pouze přihlášeným

Na tomto místě se registrovaným a přihlášeným fotografům zobrazuje fotobazar.